De ce nu facilitaţi accesul la Educaţie?

Doamna Ministru, ce spuneţi? De ce nu facilitaţi accesul la Educaţie pentru cetăţenii străini care au obţinut CETĂŢENIA ROMÂNĂ? După mintea mea scurtă şi proastă, consider că orice cetăţean al României (fie că a obţinut cetăţenia prin naştere pe teritoriul României, fie că a obţinut-o în timp) trebuie să aibă drepturi egale. Când vine vorba de învăţământ mă bazez pe Art. 5, aliniatul 1 al Legii Învatamântului (Legea nr. 84/1995, 27/07/1995, actualizată şi revizuită la data de 05/12/2008). Dacă cineva nu îşi aminteşte acest articol, ete-l mai jos:

Lege nr. 84/1995
din 24/07/1995
Versiune actualizata la data de 05/12/2008
Legea invatamantului


Art. 5. – (1) Cetatenii Romaniei au drepturi egale de acces la toate nivelurile si formele de invatamant, indiferent de conditia sociala si materiala, de sex, rasa, nationalitate, apartenenta politica sau religioasa.

Din ceea ce scrie mai sus, atât m-a dus capul să interpretez: TOŢI cetăţenii României AU DREPTURI EGALE. Scrie undeva în această lege ca trebuie alte un miliard de acte auxiliare? Aaaa … pardon, probabil că mai aveţi şi voi alte 5 miliarde de ORDONANŢE DE URGENŢĂ auxiliare. Nu spun că nu s-a respectat dreptul vreunui cetăţean, doamne fereşte, departe de mine gândul de a acuza pe cineva de aşa ceva, dar în momentul în care vine vorba de înscrierea unui cetăţean cu dublă cetăţenie într-o formă de învăţământ superior (spaniolă/română, germană/română, moldovenească/română) toate formalităţile SIMPLE DISPAR şi apar în schemă o multitudine de alte formalităţi absurde.

De ce nu luaţi în considerare o simplă traducere a actelor (de exemplu diploma de BAC, pentru ca s-a învăţat pentru ea, indiferent UNDE) tinerilor care doresc să vină la studii şi pe baza acestor acte să faceţi frumuşel o înmatriculare simplă? De ce vă trebuie, stimate Minister, un milion de acte doveditoare şi alte acte auxiliare? Probabil ştiţi dumneavoastră mai bine de ce, că de aceea sunteţi toţi ministri şi mari doctori. Că dacă ştiam şi eu asta, eram în locul vostru, nu pe un scaun în faţa calculatorului, scriind pe un blog. Bun, deci … „Bine ai venit în România/La noi s-a inventat PROSTIAAA” (vorba cântecului, nu?)

by Ionuţ

Tag-uri:, , , , , , ,

Un gând despre „De ce nu facilitaţi accesul la Educaţie?

  1. Nesimțitul septembrie 13, 2009 la 5:41 pm Reply

    Sunt de acord cu tine, și îți mulțumesc mult că mă ajuți!

    Sper să fim auziți.

    Pentru cei ce nu știu: sunt un student din Basarabia și vreau să-mi fac studiile în România, însa din cauza tuturor formalităților nu reușesc (am cetățenie română).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: