Imitaţia …

Imitaţia e o prostie pentru că nu mai există modele adevărate. Toţi vrem să fim Gigi Becali sau Monica Columbeanu (ce cacofonie!!!). Toţi vrem să fim tari, să fim respectaţi, să avem muşchi, bani, scule cât mai mari, maşini cât mai rapide. Atunci te uiţi la TV şi ce vezi? Pe unii cu care vrei sa semeni.

Dar n-o să fii niciodată ca ei. Nu! Nu te-a născut maica-ta în Statele Unite. Nu eşti negru. Chiar dacă eşti negru şi stai în Statele Unite nu înseamnă neapărat că trebuie să devii gangster de cartier, apoi un rapper bogat plin de bijuterii şi cu vile (cribs) prezentate la MTV!! La fel: dacă locuieşti în România, nu eşti neapărat un ţigan şmecher şi tupeist care se descurcă în orice situaţie. Chiar dacă pare că merită imitaţi, nu vei fi ca ei dacă vorbeşti cu „mă bitch” sau cu „mânca-ţi-aş”. Oricum, nu sunt modele demne de urmat. De ce nu îl admiri pe Bill Gates? E mai slăbuţ, poartă ochelari, nu prea apare la TV, dar e cel mai bogat om din lume. Oricum, puţini oameni merită imitaţi cu adevarat. De ce? Pentru ca nu îşi fac publicitate. Nu apar la televizor să arate cât sunt de tari sau cum arată. E o porcărie fără egal şi un nonsens să te prefaci că eşti ca ei. Poate că nu sunt oameni răi sau demni de dispreţ, poate au muncit mult să ajungă sus. Fiecare celebritate are o poveste. Nu este obligatoriu să fie totul OK în cazul lor. În arta, imitaţia se numeşte kitsch. Aşa e şi în cazul kitsch-ului social! Fii ceea ce eşti cu adevărat.

Oricum, nu o să îţi schimbe nimeni personalitatea. Chiar dacă imiţi un personaj monden cu succes, nu vei fi niciodată asociat cu el. Vei deveni doar o copie nereuşită, încă un ratat cu vise de mărire. Poate că nici nu vei avea măcar satisfacţia să îţi cunoşti idolul. Chiar dacă nu ai haine de la Dolce & Gabanna, chiar dacă nu ai lanţuri de aur şi argint plus vreo 15 inele, chiar dacă nu îţi curg femeile pe urme, totuşi e mai bine să nu visezi la ce nu poţi avea niciodată. Imitaţia nu este deloc apreciata cât timp există originalul. Se ajunge până la obsesie, la nebunie.

Mulţumeşte-te că în loc de fani, ai o familie sănătoasă care te iubeşte. Că în loc de blonde 90-60-90, ai o prietena care e mereu de partea ta (mă rog, cine are!!). În loc de Ferrari în garaj ai un Renault în care eşti mai sigur. Şi, în final, dacă tot vrei să imiţi pe cineva, încearcă să-l imiţi pe Iisus Hristos. E mult mai greu.

by VICTOR (Dej, Jud. Cluj)

Acest articol aparţine în întregime autorului (Victor Titimaş) şi este protejat de legea dreptului de autor.

(Legea nr 8/1996).

4 gânduri despre „Imitaţia …

 1. Ionut Soryn iunie 7, 2009 la 8:46 pm Reply

  Ce pot să spun! Imitaţia ESTE întradevăr o mare prostie!
  Desigur, fiecare are cate o parere si chiar fac un apel sa va spuneti parerea. Sa va obisnuiti sa SPUNETI ceea ce aveti de spus! Pe un blog nu trebuie sa va fie „teama” de nimic (poti fi chiar anonim daca vrei).
  Revenind la parerei. Spuneai ca exista prea putini oameni care merita imitati! Eu spun ca nu exista nici un om care merita imitat, sunt modele intradevar de urmat dar nu de imitat! Trebuie sa inveti sa actioneyi independent de ceilalti. Alfel vei fi asa cum spuneai si tu, o copie! O mare copie ratata care nu va fi confundata si nici privită niciodată ca independent ci mereu ca o … COPIE!
  Din modele ai de invatat. Ei sunt oameni pe care ii privesti si spui „Aş face aşa” Dar o faci în felul tău, bazându-te pe experienţa modelului tău.
  Deci … consideră că nu trebuie să urmăm un proverb vechi care spune … „Te naşti original ca să mori o copie” EU, personal … prefer să încerc, chiar dacă o să greşesc. Prefer să fiu EU şi nu ALTCINEVA!
  Ceea ce aş vrea şi pentru tine, Victor şi pentru tine, Cititorule!
  baftă, Victor! Tu o să mai revi la noi, ţine minte! 😛

 2. unblogger iunie 24, 2009 la 5:36 pm Reply

  Da, aveti dreptate, nu exista oameni care sa merite a fi imitati. Cu toate ca fiecare are modele in viata, nu trebuie chiar sa le imiti. Cel mai bine este sa vezi, sa intelegi pe fiecare in parte, pentru a le „prelua” tot ce este bun, dar astfel incat sa fii, in acelas timp si original.

 3. Ionut iunie 25, 2009 la 1:14 am Reply

  UnBlogger!! Ai revenit printre noi!
  UnBlogger este un foarte bun prieten al blogului nostru!! 🙂

 4. Contabilitate Bucuresti aprilie 27, 2010 la 11:25 pm Reply

  Mare figura e Becali, a vazut careva emisiunea de aseara de la Nasul a lui Radu Moraru? Iar si-a dat in petec Gigi, ce declaratie, „Eu de aceea am candidat la presedintie, pentru a jigni. Pe mine nu ma intersa cine iese, cine nu iese. Voiam sa îl jignesc pe Basescu…”. Deci in concluzie pe domnul Gigi Becali il doare in cot de poporul roman, prioritatea lui este jignitul adversarilor de tot felu si propriul orgoliu. Ela zis-o nu eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: