Ştiaţi că …

„In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea”

(Ioan 16,33).

Stiati ca ?

In cursul zilei de Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul.

Stiati ca ?

Pe langa Postul din Vinerea Mare, femeile tin in mod special la respectarea postului in zilele de vineri, in credinta ca Sf.Vineri le-ar aduce un mare necaz daca ar coase, ar tese, ar toarce sau ar albi camasi in cursul acestei zile.

Stiati ca ?

In traditia populara de la noi, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri magice: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele?

Stiati ca ?

In prima zi de Paste, duminica, ouale se ciocnesc doar cu varful, a doua zi (luni) se permite si ciocnirea cu partea opusa, iar a treia zi se pot ciocni si cu partile laterale?

Stiati ca ?

In vreme de furtuna se pun pe foc muguri din salciile de la Florii, pentru a imprastia norii si grindina, protejand casa si familia de dezastre?

Stiati ca ?

Se zice ca cine mananca oua prima data in ziua de Pasti va fi usor peste an?

Stiati ca ?

Lumanarea de la Inviere e pastrata tot anul pentru a o avea la indemana si a o putea aprinde la intamplari primejdioase.

Stiati ca ?

Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500?

Stiati ca ?

Gospodinele coc, o singura data pe an, de Sfintele Pasti, pasca. Aceasta are o forma rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit.

Stiati ca ?

Daca ploua in Vinerea Seaca anul va fi manos, iar daca nu ploua, anul va fi neroditor?

Stiati ca ?

Cel care se cufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Neagra va fi sanatos tot anul. Cei mai multi se scalda in aceasta zi pentru a nu se prinde de ei, in decursul anului, nici o buba, friguri, sau alte boli.

Sursa: Tradiţii şi obiceiuri de Paşte la români

(Culegeri din Popor)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: