Eu? 5 000 Lei! Tu?

Toţi ne-am întrebat dacă viaţa noastră are preţ! Acum câtva luni puneam întrebarea: „Este suferinţa preţul fericirii?”. Unii spuneau că DA alţii că NU, părerile sunt împărţite!

Ei bine uite o întrebare care a circulat de multe ori pe blog şi peste tot în jurul meu:

Oare viaţa are un preţ?

Păi să vedem … cum privim? Are sau nu viaţa preţ?

Dacă întrebăm o persoană care are nevoie de bani pentru a trăi o să spună că viaţa lui are un preţ … 100 000 Euro pentru o operaţie care îi va salva viaţa, nu?

Dacă întrebăm pe un om care a avut în viaţa totul vom putea să obţinem oarecum un răspuns asemănător, pentru că din punctul lui de vedere viaţa are preţ … fără bani ar fi un nimeni, fără bani nu ar putea să trăiască deci fără bani este mort! (doar din punctul lui de vedere).

Dacă întrebăm un om sărac posibil să primim acelaşi răspuns … „fără bani nu am ce mâncă, dacă nu am ce mâncă nu trăiesc, deci sunt mort!”

Cine poate găsi adevărata valoare a vieţii? Unde putem spune că viaţa noastră are sau nu preţ? Când putem să spunem că suntem 100% convinşi că viaţa are un preţ şi vom şti exact care este acesta? Sau din contră, când vom fi cu adevărat convinşi că viaţa este de nepreţuit şi că nimic nu poate fi mai valoros ca viaţa?

De curând am avut parte de o veste foarte proastă! Un om la care ţin foarte mult mi-a mărturisit că suferă de o boală destul de grea … Cancer! 😦 Viaţa lui are un preţ?

De un singur lucru sunt absolut sigur … dacă voi putea să îi dau o parte din mine ca să trăiască aşa va fi şi nimeni nu poate să mă împiedice să plătesc preţul asta! Dacă acesta este preţul va fi plătit cu cea mai mare plăcere!

Eu nu ştiu şi nu vreau să mă pronunţ în legătură cu acest subiect! Eu doar am pus întrebarea aşa cum am fost rugat … Eventual voi lasa şi părerea mea într-un comentariu dar nu în articol!

Şi aici părerile sunt împărţite şi te aştept cu părerea ta, indiferent care este aceasta!

Ionuţ

15 gânduri despre „Eu? 5 000 Lei! Tu?

 1. alecs ianuarie 20, 2008 la 8:33 pm Reply

  ..in unele cazuri are ..in altele nu!

 2. Ionut Soryn ianuarie 20, 2008 la 8:34 pm Reply

  Se poate spune si asa!

 3. ra3k ianuarie 20, 2008 la 10:08 pm Reply

  viata nu are pret, nu ai banii necesari pentru a o cumpara. Nu ma gandesc ce este in mintea unui doctor care nu accepta sa opereze un anumit pacient pentru simplul motiv ca nu are cu ce sa plateasca

 4. clau ianuarie 20, 2008 la 10:21 pm Reply

  si eu sunt de parere ca viata nu are pret pentru ca pana la urma si un bogat moare tot ca un om sarac. nu noi hotaram asta.
  „pentru toate celelalte exista mastercard:P” – sa mai inveselesc putin atmosfera

 5. ciupy ianuarie 21, 2008 la 12:49 am Reply

  pai depinde. uneori are. in cazul in care cu niste bani poti face ceva pentru a inmbunatatii viata cuiva…gen platesti o operatie, niste medicamente. alteori nu are. oricat de multi bani ai avea nu poti face nimic cu ei. sunt boli nevindecabile. imi vine in minte acum o faza, cand statul a platit nu stiu cate miliarde familiilor minerilor ce au murit intr-un accident. atunci viata lor a avut un pret. cu siguranta nu unul corect. nu cred ca familiie cu pricina au considerat ca a fost un schimb corect. pana la urma…cred ca conteaza cum traiesti. faptul ca respiri nu inseamna ca traiesti.

 6. ciupy ianuarie 21, 2008 la 11:22 am Reply

  scuze, am sters postu…nu stiu chiar cum se procedeaza:) m-am inspirat doar din titlu…nu si din ce ai scris:)
  hai ca las aici povestioara aia lui osho:

  > {OsHo}

 7. ciupy ianuarie 21, 2008 la 11:24 am Reply

  nu se vede…stergemi comenturile pls:)

 8. Ionut Soryn ianuarie 21, 2008 la 9:16 pm Reply

  Da. Am observat că te-ai inspirat din titlu! Chiar dacă conţinutul este altul ideea este aceeaşi!

 9. Ba1atu ianuarie 21, 2008 la 10:55 pm Reply

  Preţul vieţii nu se referă la un preţ material; nu se referă la bani. Banii sunt cei care ne iau anumite griji, dar nu sunt cei care ne iau viaţa sau care ne-o distrug. Adică, nu banii stabilesc „valoarea” vieţii.
  Valoarea o stabilim noi. De exemplu, cazul lui Yonuţ, unde persoana pusă în valoare este cineva drag. Da, atunci spunem că are o valoare inestimabilă pentru noi, aşa cum probabil am spune despre viaţa unui duşman că nu are pic de valoare (genul de duşman care v-a făcut numai rău).
  Chiar şi acest gen de clasificare este greşit. Dacă este vorba despre sacrificii, sunt sigur că nu mulţi dintre noi am plăti „preţul” care trebuie pentru a salva (să zicem) viaţa cuiva drag. Dacă preţul este unul mare, este unul prea mare, atunci cu siguranţă voi cugeta că este peste puterile noastre. Este o cobinaţie între iubire (iubire de aproape) şi fapt. Mulţi avem sentimentul, dar de cele mai multe cazuri sentimentul nu este lăsat de minte, de instinctul de conservare să facă un sacrifiu prea mare pentru aproape.
  Mai interesant este cum ne preţuim fiecare dintre noi viaţa proprie; prin averi, prin studii, prin relaţii, prin viaţa de familie? Există un sistem oare ce face un om mai valoros decât altul? Cu siguranţă găsim oameni care , judecăm noi, valorează mai mult decât noi. Dar noi? Dar „eu”?
  Modul cel mai corect, dar probabil cel mai greu, cel ce rămâne la stadiul de ideal este că fiecare viaţă are acelaşi preţ, aceeaşi valoare şi doar aşa putem să îi apreciem pe fiecare, în mod egal, aşa cum trebuie şi vom fi şi noi apreciaţi, aşa cum merităm. Căci nu contează dacă salvezi un savant, un beţiv, un doctor sau un bagabond. Contează că ai salvat „o viaţă”.
  Pentru „ra3k”: după ce te vei strădui să înveţi o meserie, să ocupi un post bun, pentru care ai avutmult de muncit, nu ştiu dacă vei mai face acte de caritate; vei dori, la fel ca orice doctor, ca toată acea strădanie să îţi aducă satisfacţie materială. Este ceva normal. Sunt sigur că şi eu aş face la fel. Sau, privind altfel lucrurile: dacă tu ai fost operat pe gratis, pentru că nu ai putut plăti, eu de ce să nu fiu operat tot pe gratis? De ce să se facă subvenţii? Ce, eu nu am probleme financiare? …

 10. ra3k ianuarie 21, 2008 la 11:13 pm Reply

  pai gandeste`te esti un doctor renumit, faci operatii costisitoare, esti platit tot timpul. Te trezesti ca vine o persoana la tine, are nevoie urgenta de operatie, viata lui depinde de asta. Nu are bani, nu are conditii materiale. Il refuzi. Zi`mi cum dormi la noapte cu gandul ca poate va muri din vina ta?

 11. Ba1atu ianuarie 21, 2008 la 11:24 pm Reply

  Extras din discuţie cu Yonuţ:
  Ba1atu: moare din vina bolii nu a mea
  Yonut ..”http://ionut.haipa.ro”..: aia da
  Ba1atu: moare pentru că fuma, sau ce alte cauze, ale lui practic
  Ba1atu: care nu fac decât să îl îmbolnăvească.
  Yonut ..”http://ionut.haipa.ro”..: |…Al3x…| M: isi sustine cauza
  Ba1atu: de ce e aşa o tragedie să mori?
  Yonut ..”http://ionut.haipa.ro”..: adica tu iti susti cauza
  Ba1atu: de frica păcatelor?
  Ba1atu: doctorul îşi susţine suportul material
  Ba1atu: nu există locuri la fără taxă la masterat
  Ba1atu: la facultate sunt foarte puţine.
  Ba1atu: trebuie să înnapoieze banii ăştia cumva.
  Ba1atu: orice operaţie are onorariul ei
  Ba1atu: care înseamnă …
  Ba1atu: anestezie, materiale..
  Ba1atu: şi ce o mai fi.
  Ba1atu: mâna de lucru a doctorului e una dintre ele.
  Ba1atu: …
  …………………..
  Ba1atu: de ce eu să merg cu autobuzul şi să plătesc bilet
  Ba1atu: iar o babă care a avut toată viaţa în faţă, nu plăteşte bilet
  Ba1atu: ea ştie că eu m-am împrumutat de bani?
  Ba1atu: ştie că saunt mai în groapă ca ea?
  Ba1atu: ea merge doar o staţie…
  Ba1atu: putea să se ducă pe jos.
  Ba1atu: putea să trimită copiii
  Ba1atu: de ce nu are copiii?
  Ba1atu: de ce nu s-a gândit la viitor?
  Ba1atu: de ce nu ne gândim fiecare la viitorul nostru?
  Ba1atu: de ce vrem ca altcineva să plătească pentru greşelile noastre?
  Ba1atu: de ce să ne poarte altcineva de grijă?

 12. sorenson ianuarie 22, 2008 la 7:30 pm Reply

  Dumnezeu nu a vrut ca viata sa aiba pret(cred), dar din pacate in ziua de azi, are. pentru ca banii nu aduc fericirea ci supravietuirea. ( sanatatea o duci cu bani – daca n-ai bani de operatie, adio! / hrana o duci cu bani etc.) Asta easte adevarul…si este crud!

 13. JustBeU ianuarie 23, 2008 la 10:59 am Reply

  Viata are pret … depinde de fiecare cum vede si caracterizeaza acest pret! Unii il masoara in bani , altii in sentimente … insa cea mai mare majoritate nu pot da o valoare pur si simplu se multumesc sa faca compromisuri sau sa copieze ceea ce gandesc altii sau pur si simplu ce vad in jur. A face o discutie despre cat de importanti sunt banii in viata omului este destul de dificil pentru ca acest aspect depinde in marea majoritate de caracterul si viziunile fiecarei persoane, fiecare gandeste in propriul fel si are anumite conceptii formate despre viata si respectiv bani. Cat despre discutia cu doctorii eu persoanal prefer sa trec peste acst subiect .. este oarecum cam aceeasi situatie si cu preotii asa ca nu vreau sa dezvolt acest subiect deoarece consider ca peste tot sunt uscaturi si daca cineva considera ca banii sunt mult mai importanti decat viata atunci nu are decat sa procedeze asa cum doresc noi nu ii putem schimba sau acuza … ei vor fi responsabili pe urma actiunilor pe care le fac si le vor face.
  Am avut partea sa discut cu fel si fel de persoane si ama scultat tot felul de pareri despre bani si rolul acestora in viata fiecaruia. In ceea ce ma priveste banii pentru mine nu sunt asa d eimportanti .. sunt unele lucruri mult mai valoroase decat niste simple hartii … un zambet o imbratisare , un bebelus care face primii sai pasi … si multe altele! (^_^)

 14. Moflea ianuarie 23, 2008 la 8:32 pm Reply

  „Bani nu aduc fericirea, dar te intretine” O intamplare adevarata de aici din timisoara: Un tigan sa internat la spital si era pe moarte, parinti lui iau dat la medici, bani, aur, tot ce ai vrut ei. Medici au avut grija de el, a primit cea mai mare atentie si pana la urma tot a murit. Deci nu bani conteaza, oricum mori si daca esti bogat sau sarac. Cum vrea bunul D-zeu.

 15. Ionut Soryn ianuarie 23, 2008 la 8:50 pm Reply

  Viata nu are pret!
  Acesta este de fapt raspunsul meu! Si acum ar trebui sa rtaspund la fiecare…
  Sa vedem….
  Sorenso : Dumnezeu nu a vrut ca viaţa să aibă preţ … dar din păcate în ziua de azi are..
  De ce? De ce să aibă? Pot eu oare să îţi iau viaţa şi să dau familiei tale 5 000 euro? … Acesta ar fi preţul tău?
  Material vorbind … pot eu oare să plătesc viaţa ta? NU!
  Nomal că nu …
  Cât despre sentimente şi „JustBeu” văd că şi tu eşti de aceeaşi părere… dar te întreb acela e preţ? Îl poţi numi preţ?
  Adică voi chiar puteţi trăi cu gândul că VIAŢA asta COSTA ceva???
  :O Sicer eu nu! Păi dacă are preţ … Daţimi preţul vieţii mele şi faceţi ce vreţi cu mine!
  E corect?
  Nu cred!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: